luni, 28 martie 2016

Jurnal de călător: jungla urbana din Bangkok & plajele paradisiace din Krabi



Nu-mi place deloc sentimentul de acasă atunci când călătoresc. Este ca și cum știi că la plecarea din acel loc, o parte din sufletul tău îl lași acolo. Este chiar acea senzație de deja-vu. 

Am trăit acest sentiment acum câteva zile când am ajuns pe la apus pe o insulă frumoasă din sudul Thailandei. Mi-a tăiat răsuflarea...

(...) Erau fix 10 minute trecute de 10 fix dimineața și ochii erau încă împăienjeniți după un zbor de 14h si ceva...cred că trecusem prin prea multe fuse orare...și prin prea multe anotimpuri: București- ploaie și vânt..și băltoace - 7C, Moscova iarnă geroasă -8C, ca mai la Bangkok să-mi  rup hainele de pe mine +37C :))).
Mi-am rupt puțin gâtul prin aeroport după palmierii și păsările exotice din interior....Suvarnabumi e unul dintre aeroporturile cu cel mai futurist design intr-o combinație inedită și foarte reușită cu specficul arhitectonic tradițional de tip pagodă.
Din aeroport, hop în taxi (e cel mai recomandat mijloc de transport pentru turisții care vin prima dată in Bangkok, fiind și ieftin și dacă ai noroc să găsești un sofer care rupe si niste engleza...e perfect...ajungi sigur la destinatie...dupa ce te mai invarti 7-8-10 km in plus :D ).
Este o metropolă gigant, de tip mamut, in continua expansiune, ce inghite tot ce-i sta in cale...cu mii de zgarie nori, de case vechi, de zone de tip bidon-ville, autostrazi suspendate, milioane de masini, zeci de temple, foarte putine spatii verzi si ...milioane de oameni....vreo 17 (oficial), neoficial, mi-au confirmat multi oameni cifra e sarita de pe fix, Thailanda fiind tara din sud-estul Asiei cu cel mai mare aflux de imigranti din tarile invecinate: Myanmar, Laos, Cambodia, Vietnam, Indonezia, etc.
Traviator -  Location: Bangkok, Thailand


Am savurat doza de Bangkok, cu freamătul unei metropole asiatice în care se intersectează turiști cam de pe  toate continentele populate, cu temple budiste, pădurile de zgârie nori care au mai toate acoperișuri câte o piscină și baruri (e foarte mișto să stai la piscină pe acoperiș la etajul 16, să savurezi un ice coffee cu panorma metropolei, iar mai apoi să arunci...nu de la etaj, ci direct în piscina de pe acoperiș).
Așa da: așa se pronunță numele hotelului cu respectiva psicina, fix la etajul 16, fără acoperiș

Ice-coffee, not irish coffee.

Bangkok trebuie experimentat, cu toate ale lui, e de văzut.

Ce-mi place mie la  Bangkok este că găsești foarte multe conexiuni spre insule, in alte tari din Asia si chiar spre Australia, iar asta mi-a încolțit ceva în minte...
Din Bangkok mijlocul optim de transport este avionul, este rapid, ieftin, nu aș recomanda călătoriile cu mașina și autoubuzul pe distanțe mai mari, traficul e prost și o distanță de 90 km o faci chiar și in 2h si 30 min.
Zis si facut: am luat o companie thailandeza, la un pret incredibil, servicii foarte misto și am ajuns in  regiunea Krabi, in sudul Thailandei, ce s-a dezvoltat puternic în ultimii ani, de cand au modernizat aeroportul.



Faimoasa plajă  Raily se gaseste aici, la nici 20 km de orasul Krabi, situat la gura de varsare a raului omonim. Vegetatie exotica, vaste paduri de mangrove, o zona muntoasa cu peisajul tipic muntilor Asiei de Sud si Sud Est,, gâtuiți, cu ciuperci, in functie de cum au fost erodati.
O piață întinsă de mâncare, cu tarabe care au aveau  fiecare un master chef, care ti trantea mancarea in maxim 5 min, clătite, sucuri naturale din mango, papaya, nuci de cocos cu un băț înfipt...oferta bună și multă.
Puțin ciudată mi s-a părut combinația lor dintre zahărul din  nucă de cocos, chili si oul de la găinile thailandeze, cu alură de struț african. În rest, m-am prins că dacă nu vrei picant, trebuie să spui  NO, NO; NO SPICY, nu prea merge cu  a little spicy, iti ia gura foc, scoti fum pe nari si ochii-ti varsa lacrimi...de crocodil.
Fraților, nu vă spui mare lucru, dar trebuie sa negociati ca lumea, la snge cu ei. altfel costurile vacantei voastre se pot dubla, sa nu exagerez...chiar tripla ! Insa nu negociati cu oficiul de imigranti, acolo nu :))).
Sunt si animale destule, nu trebuie sa va panicati, insa e bine sa fiti cu ochii in patru, altfel riscati sa calcati pe cate un sarpe mort, pe cate un gandac mare cat o vrabie...dar ce...gandaci avem si noi...:))) avem si serpi...avem de toate, insa nu avem plajele din Krabi...

                                                      Plajele din Krabi, Thailanda.

Costurile unei incursiuni in regiunea Krabi sunt sub costurile practicate in industria turismului din Romania, servicii de cazare si restaurante in care poti degusta diverse sortimente de fructe de mare, salate de papaya, mango, poti degusta chiar si un scorpion, gândacei, viermișori apetisanți mult sub așteptările voastre. (nu dau preturi, dar garantez ca-s mai mici  decat va ganditi unii dintre voi).

Era într-o dimineață însorită de început de martie (vreo 25 C la ora 08:00) în orașul Krabi, pe malul râului, la una dintre cafenele deschise, savurând un espresso cu o aromă rafinată de cafea, un fresh din mango... 
Așteptam barca care ducea spre renumita plaja Railay, acesta a fost momentul în care eul călător a ieșit la suprafață și din acel moment aventura în Țara Zâmbetelor tocmai începea...
Simțurile s-au activat instantaneu, m-am simțit copleșit de trăirea momentului în sine, iar apoi m-am lăsat purtat de barca printre pădurile de mangrove...până spre paradis..
TO BE CONTINUED....